Choď na obsah Choď na menu
 


Úcta k starším v Kostolnom 13.10.2022

 

Farebná jeseň v Kostolnom

13.október 2022 svojimi slnečnými lúčmi, kvetmi muškátov či chryzantém, ale najmä farebné listy stromov sprevádzali viac ako 100 dôchodcov z Kostolného, z obce i osád, ktorí reagovali na pozvánku od obecného úradu s týmto textom: „Touto cestou Vás chceme srdečne pozvať na priateľské posedenie pri príležitosti Úcty k starším.“

pozvanka---ucta-k-starsim.jpeg

Či už s paličkami alebo za vzájomnej pomoci prekrásne pripravená sála kultúrneho domu privítala dôchodcov. Dôchodci boli dochvíľni a o 14 hodine starosta obce Miroslav Cibulka v prvom rade privítal prítomných, medzi nimi bol i predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja pán Ing. Jaroslav Baška, riaditeľka Myjavskej nemocnice pani PhDr. Elena Štefíková i miestna evanjelická farárka Mgr. Ľubica Kopincová.

p1050600.jpg

Vo svojom príhovore starosta obce ocenil pracovné aktivity dôchodcov počas ich pracovnej činnosti, ale vyhodnotil ich láskavý prístup k svojim vnúčatám, pre ktoré majú oveľa viac času ako rodičia. Vedia im čítať rozprávky či zaspievať ľudovú pieseň, ale vždy sú ochotní pomôcť i pri prácach v obci. V svojom príhovore sa predseda TSK Jaroslav Baška ľudsky prihovoril dôchodcom za ich prácu v minulosti i teraz a taktiež spomenul proces zveľaďovania obce i celého okresu. Riaditeľka nemocnice v Myjave pani Elena Štefíková hovorila o tom, čo všetko táto nemocnica zabezpečuje a prítomných zaujala najmä novou ambulanciou intenzívnej bolesti. Pani farárka Kopincová sa k prítomným prihovorila slovom Božím, spoločnou modlitbou ako i požehnaním.

Po tejto oficiálnej časti príhovorov nastal zlatý program, ktorému predchádzal darček od detí zo Základnej školy Kostolné. Skutočne ani žiadny finančne náročný súbor by nezanechal v preplnenej sále v Kostolnom ten pocit krásy, radosti, čo pripravili deti z miestnej materskej školy. Ich vstup na javisko v krojoch bol prvým silným zážitkom, ale program spôsobil v očiach dôchodcov slzy spomienok na svoje detstvo, slzy radosti nad tým, čo predvádzali deti so svojim programom plným piesní, tancov, dramatizácie a príhovorom k starkým.

 p1050606.jpg

p1050607.jpg

p1050616.jpg           

Dynamiku, rytmus a doslova umelecký zážitok predviedli deti na javisku. Nuž, ale to by nebola riaditeľka materskej školy pani Hradská, aby do svojho programu nezapojila dôchodcov. Milým slovom ich vyzvala všetkých za zvukom harmoniky do tanca polky. Po tomto citovom zážitku jubilujúce ročníky 60,70 a 80 roční sa podpísali do pamätnej knihy obce, kde do svojich rúk dostali červenú ružu a upomienkový darček. Po tejto slávnostnej časti nasledovalo bohaté občerstvenie, ktoré zabezpečil Obecný úrad v Kostolnom. No nie len občerstvenie, ale i vzájomné rozhovory po dvoch rokoch pandémie sa stretajúci dôchodci zabávali do neskorých večerných hodín.

VLASTA CIBULKOVÁ

 

p1050601.jpg

p1050602.jpg

 

article preview