Choď na obsah Choď na menu
 


Mesiac úcty k starším 24.10.2023

article preview

Stretnutie 100-vky seniorov v Kostolnom

24. október, utorok, v obci Kostolné bol iný, neobyčajný, hoci bez slnečných lúčov, ale plný obyčajného ľudského tepla. Začínal sa tradične stretávaním sa občanov obce pred predajňou potravín. Zatiaľ čo mladší občania sa so svojimi nákupmi ponáhľali domov, či odvedením detí do materskej školy, seniori sa dnes výnimočne neponáhľali, veď sa museli navzájom porozprávať či idú na stretnutie, ktoré organizuje obecný úrad už tradične každoročne v Mesiaci úcty k starším. Už v skorých popoludňajších hodinách sa chodníky ku kultúrnemu domu v obci zaplnili seniormi s paličkami, aby si o 14-tej hodine sadli za bohato- prestreté stoly. Škála dôchodcov bola od 60 do 90 rokov. Sedeli, spomínali s pohľadom upretým na javisko, kde bol počuť džavot detí.

Program tohto stretnutia bol veľmi rozmanitý. V prvom rade to bola pozornosť seniorom od žiakov základnej školy so svojou pani riaditeľkou Plešovou a hneď potom sa prítomným rozžiarili oči, keď sa na javisku objavili deti materskej školy so svojimi učiteľkami v krojoch, aby svojim vystúpením všetkých potešili. Vo svojom programe zobrazili tradičné činnosti našich predkov, či to bolo pásmo pri varení lekvárov alebo tlačenie kapusty do sudov. Celý priebeh týchto činností bol doplnený tradičnými pomôckami, no čo bolo podstatné, tak to bol spev, tanec, básne. Ako zdôraznila pani riaditeľka Hradská vo svojom sprievodnom slove, tak „tradičná vidiecka rodina bola oddávna zárukou, že nikto sa necítil sám.“

img_4119.jpg

Po skončení programu, počas ktorého mnohé oči nezostali suché sa prítomným prihovoril starosta obce Miroslav Cibulka, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol celoživotnú prácu seniorov, nielen pre svoju rodinu, ale i pre obec. I v súčasnosti svoj voľný čas venujú rodine, svojim vnukom, vnučkám, avšak tak ako boli naučení, tak i dnes nevedia žiť bez práce. Spomínal na ich detstvo, prácu a preto je dôležité si na seniorov spomínať nielen v októbri, ale počas celého roka a v prvom rade je potrebné, aby im ich deti, vnúčatá, blízki s láskou odplácali čo do nich vložili.

img_4161.jpg

Ďalej nasledoval príhovor evanjelickej pani farárky Kopincovej, ktorá sa prítomným prihovorila slovom Božím, modlitbou i požehnaním.

Prítomný bol obvodný lekár MUDr. Mojmír Muth, ktorý je doslova domácim lekárom mnohých seniorov našej obce.

Medzi prítomnými hosťami boli pracovníčky z Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktoré prítomných seniorov oboznámili s novou bezplatnou sociálnou službou tzv. starostlivosťou na diaľku. Táto služba sa nazýva „IDA“ čo v preklade znamená Inteligentná Domáca Asistentka, ktorá nepretržite 24 hodín denne zaznamenáva údaje o pohybe v domácnosti seniora. Všetkým obyvateľom Trenčianskeho samosprávneho kraja je táto služba ako i nainštalovanie do domácnosti bezplatná.

K programu stretnutia patrila už prekrásne vyzdobená pamätná kniha obce, v ktorej boli mená jubilantov 60, 70 a 80 ročných. K darčekom od obecného úradu týmto jubilantom nesmela chýbať šípová ruža a praktický darček. 65,75 a 85 roční seniori zo Senior-klubu boli obdarení taktiež špeciálnym darčekom.

img_4162.jpg

Po tejto oficiálnej časti nastali pre prítomných seniorov kulinárske hody a to v podobe bohatej večeri či netradičného dezertu, ktoré zabezpečil obecný úrad. Samozrejme k pohosteniu patrili i dobroty od niektorých seniorov, ktorí v sebe nezapreli zážitky z detstva, že na pozvanie sa nejde s prázdnymi rukami.

Srdečná vďaka patrí starostovi obce, Obecnému úradu v Kostolnom, kde sám starosta spolu s poslancami rozdali okrem vyššie spomenutých darčekov, každému prítomnému hodnotný praktický darček. Akcia bola plná emócií, nielen zo stretnutia, ktorého organizátorom je už dlhé roky obecný úrad, ale vďakou za toto stretnutie, kde starosta na záver poprial všetkým pevné zdravie, rodinnú pohodu, ale najmä, aby v živote tu prítomných ako i ich rodín žiarili jasné farby a aby na ich krku nikdy nechýbal jeden nádherný šperk a to sú ruky milovaných detí a vnúčat.

 

Mám babičku, mám deda,

 

som ich vnúčik, radosť všetká.

 

K práci privyká ma dedko,

 

naučí ma tak robiť všetko.

 

A babička pečie, varí,

 

spolu sa nám dobre darí.

 

Ježiško starkým zdravia daj,

 

a každý deň im požehnaj.

 

 

Vlasta Cibulková

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Mesiac úcty k starším 24.10.2023