Choď na obsah Choď na menu
 


Guláš fest a Čamprla 24.8.2013

agulas-2013-004.jpg 

5.ročník Čamprla a Guláš fest v Kostolnom

Sobota 24.august 2013 bol bol pre obec Kostolné mimoriadny deň, keby sa bolo robilo sčítanie obyvateľov, obec by si polepšila najmenej o 1600 ľudí, tých , ktorí sa zúčastnili 5. ročníka Čamprle a Guláš festu v Kostolnom, ktorý sa v miestnom športovom areáli uskutočnil vďaka organizátorom:Obecnému úradu Kostolné, Spolku priateľov a občanov obce Kostolné a  OŠK Slovan Kostolné, za bohatého prispenia vyše 30 -tich sponzorov,ktorým starosta hneď na začiatku poďakoval . K zahájeniu sa dostavilo 24 súťažných družstiev pre Guláš fest , takže viac ako 100 súťažiacich pripravovalo guláše rôznych druhov: hovädzie, držkové, magický kozľací, diviačí, kočkovský, prasací, jeleno-hovädzí, jeleno -bravčový, guláš ohnivák, srnčí, držkovo -žampionový .Pestrý bol i zoznam kuchtíkov a to zo zahraničnej Prahy tým Čechoslovákov s celou poľnou kuchyňou, skupina Áno – šéfe, Redom, BO-JE- Ješkovia , Senior klub Kostolné- Vajnory, Štrbovci- Kozia farma, celá skupina Bytovkárov bola oblečená v prekrásnom kroji z Dolín, ktorý návštevníkov potešili nielen výborným gulášom ,ale i dvoma pečenými prasiatkami. Pri všetkých stánkoch ponúkali niečo na posilnenie, či už slivovičku, marhuľovicu, vínko, pagáčky, koláčky, kozľaciu klobásku, chlieb s cibuľou. Magický kozľací guláš varila kuchárka v kostýme ježibaby s metlou a čiernou mačkou na pleci, ktorej príchod vyvolal prekvapenie. Ďalšie skupiny, ktoré varili výborné guláše boli: DZUNGÁČI, manželia Bátovci, Kočkovani, Autoškola MAJA – Poliši, Mlynári, Hrnčiarové, VAKO, Poslanec Vladislav Petráš, Fešáci, Farmári, Kozinári, Gapisti, Miko Podkylava , Chalupári, Berušky, Mader Ivan, Poľovnícke združenie Vršná, OŠK Slovan. Odmenených bolo 15 družstiev. Prvé tri miesta obsadili:

  1. miesto Chalupári

  2. miesto Poslanecký klub Vladislava Petráša

  3. miesto Dzungáči

Víťazmi však boli všetci pretože všetky guláše boli výborné o čom svedčili prázdne kotlíky ihneď po odobratí vzoriek. Každé družstvo svojou účasťou prispelo k dobrej nálade a atmosfére krásneho dňa. Varilo družstvo z bratského Česka z Prahy, z Čadce ,Vajnor, Bratislavy,a širokého regiónu západného Slovenska.

Veľmi zaujímavý bol kvíz s témou poznania histórie obce, ktorý pripravil Spolok priateľov a občanov obce Kostolné. Správne odpovede boli odmenené hodnotnými cenami. Súbežne s varením gulášov prebiehala aj hra našich predkov Čamprla, ktorá si vyžaduje pohotovosť a obratnosť. Súťažilo 12 trojčlenných družstiev.

  1. miesto Mikláš ml., Sládek ml., Sládek st., Turánek

  2. miesto Cibulka, Kossi, Trnbová

 

  1. miesto Trubáčik, Ragas, Pálenik

 Pre dobrú náladu a zábavu i do tanca po celé podujatie hrala kapela Smoliari.

Celá sobota v Kostolnom bola dňom stretnutia ľudí, ktorých neodradili ani malé kvapky dažďa, stretli sa známy, spoznali neznámy, bol to krásny zážitok kulinársky, gurmánsky, športový, vedomostný i tanečný , šťastné boli i deti na skákacom hrade,šmýkalke i futbale i na chrbte krotkého koníka, ktorý ich kľudne ponosil.

Keď starosta obce Miroslav Cibulka pri vyhodnotení výsledkov poďakoval organizátorom , sponzorom účinkujúcim a súťažiacim, ale i všetkým, ktorí sa v takom hojnom počte zúčastnili 5.ročníka tejto krásnej akcie myslel na dobro, ktoré vo všetkých vyvolalo šťastie a spokojnosť keď sa všetci rozchádzali s prianím ďalšieho stretnutia.