Choď na obsah Choď na menu
 


13. ročník Gulášfest a Čamprla 2023

article preview

19. august, prekrásna slnečná sobota bola v obci Kostolné už po 13.krát iná, neobyčajná, plná ruchu, zaplnených ulíc i vyhradeného parkoviska pre autá rôznych značiek. Počet obyvateľov obce sa v tento deň zväčšil o viac ako 2 tisíc. Miestne ihrisko žiarilo farbami stanov pripravených pre majstrov kuchárov ako i tri veľkokapacitné stany pripravené pre labužníkov dobrého jedla či rôzne zábavné atrakcie pre deti.

Pred trinástimi rokmi starosta obce Miroslav Cibulka si dal za cieľ vytvoriť veľké spoločenstvo občanov obce z osád, chalupárov a rodákov, a tak sa uskutočnila prvá akcia Gulášfestu a Čamprle. Guláš v tom čase varilo 8 súťažných družstiev, hrala sa i tradičná hra našich predkov – Čamprla, ktorú hrávali starí rodičia pri pasení. Hra, ktorá nepotrebuje drahé pálky, stačí palica 60 centimetrov dlhá zo surového dreva – čamprlátko, na koncoch zaoblené 15 – 20 centimetrové. Dve družstvá kde jeden hráč z jedného tímu odráža a druhí tím chytá čamprlátko. Presné pravidlá tejto hry boli stanovené a medzi prvými hráčmi boli najskôr starí rodičia, ktorí sa v tom čase vrátili do čias svojho detstva. Hra Čamprla bola doplnená súťažou vo varení gulášov, teda prvýkrát to bolo 8 družstiev, nuž a odvtedy každý rok sa počet súťažiacich zvyšuje. V tomto roku sa počet hodnotiacich gulášov dostal na počet 45.

Skôr ako sa vážení čitatelia dozviete priebeh akcie je nutné povedať, že takéto veľkolepé podujatie si vyžaduje dobrú organizáciu i v prípravnom období. Povinnosťou starostu je zaistiť sponzorov ako i množstvo dobrovoľníkov nielen na samotnú akciu, ale i v čase jej prípravy pri stavaní stanov, zabezpečení stolov, stoličiek pre súťažiacich a až potom môže zaznieť príhovor z miestneho rozhlasu: „ Vážení občania, chalupári a priatelia obce Kostolné! Srdečne Vás pozývame na 13. ročník súťaže vo varení gulášu a hry našich predkov Čamprla. Podujatie bude sprevádzané živou hudbou v podaní hudobnej skupiny Žochári. Môžete sa tešiť na výborné pečené mäso od poľovníckeho združenia Vršná, alko i nealko nápoje, kávu, hotdog, Bubble wafle či bohatú tombolu. Pre deti je pripravená mega penová párty, veľký skákací hrad a šmýkačka, obria mega military dráha, maľovanie na tvár, pukance, cukrová vata, točená zmrzlina a nosenie na koníkoch.“

Hlavným sponzorom tejto akcie bol Trenčiansky samosprávny kraj, kde sa poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ing. Richard Takáč prihovoril prítomným účastníkom a poďakoval sa organizátorom za túto veľkolepú akciu v takej malebnej dedinke ako je Kostolné a odovzdal šek v hodnote 800 Eur. K úspechu akcie prispel i SMER- sociálna demokracia, ktorý financoval detské atrakcie.

V hre Čamprla sa zúčastnilo 11 mužstiev:

1. miesto – družstvo KOBRA 112

2. miesto – družstvo HOMOLKOVI

3. miesto – družstvo KOSTOLANCI

Všetky mužstvá boli odmenené hodnotnými cenami.

Vo varení gulášu sa zúčastnilo 44 družstiev, avšak hodnotilo sa 45 gulášov, nakoľko jedno družstvo malo dostatok ingrediencií a ochoty dať do súťaže dva guláše. Cenami bolo ohodnotených 20. družstiev.

1. miesto – Krkovička – hovädzí guláš

2. miesto – Bolerážané - hovädzí guláš

3. miesto – Kari team - hovädzí guláš

4. miesto – Minarechovci - hovädzí guláš

5. miesto – Kačány – hovädzo-bravčový guláš

6. miesto – SMER - hovädzí guláš

7. miesto – OBUX – team Kopanice - hovädzí guláš

8. miesto – Zelené žabky Matejovec – diviačí guláš

9. miesto – U troch tulipánu - hovädzí guláš

10. miesto – Chalupári – diviačí guláš

11. miesto – Dva a pol varešky – hovädzo- diviačí guláš

12. miesto – Allegro A - hovädzí guláš

13. miesto – Kuchárečky zo školičky Bzince pod Javorinou - hovädzí guláš

14. miesto – Túcy – diviačí guláš

15. miesto – Autobusári – bravčový guláš

16. miesto – Team Pekosovci - hovädzí guláš

17. miesto – Dzungáči – jelení guláš

18. miesto – ŠK Slovan Kostolné – diviačí guláš

19. miesto – Farmári – diviačí guláš

20. miesto – Kopaničiari - hovädzí guláš

Všetky tieto uvedené súťažné družstvá boli odmenené hodnotnými cenami. Medzi hlavnými cenami boli: benzínová kosačka, horský bicykel, vysávač, LED televízor Orava, záhradná lavica, ratanový set, vŕtačka, eletrický vyžínač, tablet, kotlíky, mikrovlnná rúra, tlačiareň, gril, nafukovacia posteľ, hotdogovač, hliníková stolica, stĺpový gril, vozík na hadicu, kapsulový kávovar a mnoho iných. Súčasťou tejto akcie bola i tombola s množstvom zaujímavých cien.

O kvalite tohto podujatia hovorí množstvo účastníkov z blízkeho i ďalekého okolia, zaplnené veľkokapacitné stany, pohoda, radosť, priateľské stretnutia a množstvo zábavy. Ani horúce počasie neodradilo účastníkov tejto akcie, a tak v sprievode hudobnej skupiny Žochárov si v rytme tanca zopakovali svoje tanečné kroky. Poďakovanie patrí obci Kostolné, organizátorom, dobrovoľníkom, zdravotníkom a o bezpečnosť sa postarala Security služba. Záver celého podujatia končil častým poďakovaním návštevníkov so slovami: „Ďakujeme za prekrásny deň a tešíme sa na akciu opäť o rok!“

Vlasta Cibulková

 

Náhľad fotografií zo zložky 13. ročník Gulášfest a Čamprla 19.8.2023