Choď na obsah Choď na menu
 


12. ročník Gulášfest a Čamprla 2022

article preview

 

Pred 14-timi rokmi starosta obce Miroslav Cibulka so svojimi poslancami hľadali spôsob ako zjednotiť občanov obce, chalupárov i občanov z osád. Začali stavať na tradícii našich predkov a tým bola hra Čamprla, ktorá sa hrávala pri pasení dobytka. Túto hru našich predkov spojili s varením gulášov.

Prvú akciu pred 14- timi rokmi varilo desať guláš majstrov z obce. Za 12 rokov sa počet guláš majstrov zvýšil na 40 a už to neboli iba domáci, ale zo širokého okolia, ba dokonca pravidelne sa tejto akcie zúčastňuje i skupina priateľov z Prahy. Covid-19 na dva roky odstavil túto veľkolepú akciu v našej obci, ktorej sa zúčastňuje vyše 1000 návštevníkov, ktorí sa tešia na ochutnávku gulášov. Veľkú úlohu zohráva porota, ktorá sa skladá z radov sponzorov, ale i významných rodákov, ktorí sa s láskou na toto podujatie vracajú z celého Slovenska.

p1050552.jpg

Prípravná práca starostu obce trvá niekoľko mesiacov s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja, sponzorov ako i príprava prostredia, stavanie veľkokapacitných stanov či stanov pre súťažiacich guláš majstrov. Bez šikovných rúk občanov obce, futbalistov deň pred akciou by varenie gulášu či hra Čamprla bola chaotická. Samozrejme sa nezabúda ani na deti, pre ktoré bol pripravený skákací hrad, šmýkačka, maľovanie na tvár, penová párty či nosenie na koňoch.

1661250819814.jpg

Akcia bola doplnená starodávnymi dopravnými prostriedkami - traktor i autá. Účastníkov zaujalo i množstvo cien v tombole, ktorá sa predávala v priebehu celého dňa.

1661250703241.jpg

V sobotňajšie ráno 20.augusta organizátori pozorovali mraky na oblohe a čakali na prvé lúče slnka, ktoré sa objavili po zahájení Gulášfestu starostom obce. Týmto aktom mohli guláš majstri začať prikladať pod kotlami a slziť nad krájaním cibule, ale zároveň i spomínať na tých, ktorí roky varili a už nie sú medzi nami. Varenia gulášu sa zúčastnilo 42 družstiev.

20.miesto- Macejko - hovädzí guláš

19.miesto- Alfa Team- bravčový guláš

18.miesto- U troch dedkú- diviačí guláš

17.miesto- Dunajskí vlci- bravčovo-hríbový guláš

16.miesto- OŠK Slovan Kostolné- diviačí

15.miesto- Kmotrovci- diviačí

14.miesto- Juhásik 1- diviačí guláš

13.miesto- Farmári- diviačí guláš

12.miesto- Team Seredané- 4 druhový guláš

11.miesto- Ukedrech- hovädzí guláš

10.miesto- Farkašovci- bravčový guláš

9.miesto- Ješkovci - danielí guláš

8.miesto- Kostelanské strigy- jelení guláš

7.miesto- U troch tulipánov- hovädzí guláš

6. miesto- Dva a pol človeka- diviačí guláš

5.miesto- Zelené žabky z Matejovca – diviačí guláš

4.miesto- Trio Pat- diviačí guláš

3.miesto- OBUX TEAM Kopanice- hovädzí guláš

2.miesto- Kominári NM- hovädzí guláš

1.miesto- Dzungáči- diviačí guláš

Všetkých 42 tímov varilo s plným nasadením dokázať svoje majstrovstvo a neprezradiť súperom recept. Súťažiaci si svoje stánky vyzdobili svojským spôsobom, medzi ktoré patrili i mnohé umelecké výtvory.

Dvadsiateho augusta opäť sme sa zišli,

Gulášik Vám navariť aj Farmári prišli.

Na dvanástom ročníku opäť chute spojíme,

Lahôdku Vám zaručene po 14-tej zrobíme.

Naše logo farmárske právom užívame,

Nepovieme však, čo za guláš máme!

Porota však rozhodne, Či nám cena pripadne.

p1050549.jpg

 

Ani popoludňajší dáždik neprerušil varenie gulášov, ani neodradil účastníkov Gulášfestu, ktorí sa načas schovali pod veľkokapacitné stany a vychutnávali si guláše či pečené mäso, ktoré pripravili poľovníci z poľovného združenia Vršná. O smädných návštevníkov sa taktiež staral športový klub Kostolné.

Prihláseným do súťaže Čamprla nevadil ani dážď, počas ktorého sa hrala táto hra, kde na 1.mieste sa umiestnilo súťažné družstvo Kováčik, na 2.mieste tím Kubica, na 3.mieste tím Gajdoš a na 4.mieste tím Gábor.

p1050555.jpg

Počas celého dňa účastníkov doprevádzala kapela UNISONG zo Serede. Gulášfest a Čamprla splnili očakávanie zúčastnených, ktorí mali nielen gurmánske zážitky, ale najmä spoločenské, kedy sa po dvoch rokoch opäť mohli stretnúť nielen občania obce, ale i ľudia zo širokého okolia. Srdečná vďaka organizátorom, sponzorom i počasiu, bez ktorých by táto akcia nebola možná. Zostáva nám sa iba tešiť na 13. ročník Gulášfestu a Čamprle v Kostolnom.

 

Vlasta Cibulková

 

Náhľad fotografií zo zložky 12. ročník Gulášfest a Čamprla 2022