Choď na obsah Choď na menu
 


Naše milé kopanice 2023

article preview

 

NAŠE MILÉ KOPANICE

Toto je názov jednej z našich projektových tém, ktorej sa v Materskej škole v Kostolnom pravidelne venujeme v mesiaci máj, kedy jarou vonia celý kraj.  Jej hlavným cieľom je zoznamovanie sa s blízkym a vzdialenejším prostredím na základe významných geografických a historických prvkov, najmä prostredníctvom pozorovania a následného zdieľania zážitkov a skúseností detí. Podružné ciele smerujeme k Orientácii v okolí, Geografii , Histórii okolia a Národnému  povedomiu  prostredníctvom exkurzie k dominantám  nášho regiónu.

s-p.-ucitelkami.jpg

Plánovanie takejto exkurzie zahŕňajú spoločné kruhové sedenia s deťmi, kde ma každý priestor na vyjadrenie sa kam, ako, a kedy spoločne poputujeme .No a samozrejme na nás učiteľkách je, pripraviť naozaj zmysluplný, deťom primeraný, určite aj hravý program exkurzie po našich krásnych Kopaniciach. Toto sa nám podarilo vďaka úžasnej sprievodkyni v Rodnom dome M.R. Štefánika v Košariskách, pracovníčkam CTK v Myjave, gazdinám na Gazdovskom dvore v Turej Lúke, milým seniorkám v KD Samka Dudíka, no a v neposlednom rade trpezlivému a ochotnému ujovi šoférovi autobusu zo spoločnosti GAMABUS.

chystame-cesto-na-posuchy.jpg

15.5.2023 sme nasadli do mikrobusu pred materskou školou. Naše dobrodružstvo za poznaním životného príbehu M.R. Štefánika sa začalo odvíjať v Košariskách, kde nás privítala milá pani, ktorá deti tak vtiahla do príbehu, že aj my učiteľky sme zostali prekvapené z toho, ako tak malé 4, 5 - 6 ročné deti zotrvali pri hodinovej prehliadke artefaktov Štefánikovho života. No a, že z nich vyrastajú nefalšovaní Kopaničiari dokázali pri odchode z Múzea. Ako prejav vďaky zaspievali dve myjavské ľudové a jednu z Brezovských kopaníc. Nám dospelým sa zaleskli slzy v očiach. Ešte raz sme poďakovali aj za krásne obrázky na vyfarbovanie, na ktorých  je zobrazený Štefánik na miestach, ktoré navštívil, zamávali a pokračovali sme na neďaleké Bradlo, kde sme sa chystali položiť venček z kvetov v našich národných farbách aj so stuhou s nápisom,, OD DETÍ MŠ v Kostolnom“. Nad Mohylou začala padať hmla, ale nás nič neodradilo. Posilnení jedlom a čajíkom, zaodetí v pršiplášťoch sme stúpali k Mohyle. Najmladšia Ninka bola poverená položením venčeka. Urobila to dôstojne. Cestou späť na parkovisko hmla ustúpila a my sme mali nádherný výhľad na Košariská, Brezovú a okolitú prírodu. Autobus nás odviezol na Myjavu ku KD Samka Dudíka, kde sme si išli pozrieť práve otvorenú výstavu insitného umenia z Kovačice.

na-vystave-v-kd-s.-dudika.jpg

Deťom sa obrazy hýriace pestrými farbami a naivným stvárnením veľmi páčili. Každý si vybral ten naj. Zapísali sme sa do návštevnej knihy, zaspievali, potešili milé tety, ktoré dohliadali nad vystavenými dielami. Nezabudli sme sa odfotografovať s naším najznámejším primášom Samkom Dudíkom a putovali sme pozrieť Myjavskú vežu. Blížil sa čas ,kedy nás čakali na Gazdovskom dvore v Turej Lúke. Objednali sme si v CTK u tety Evky Čmelovej a Janky Pakosovej spoločné spoznávanie ľudovej stravy našich predkov. Pripravili si pre nás varenie perkov so slivkovým lekvárom a pečenie posúchov so slaninkou v tradičnej peci. Išlo nám to jedna radosť. Zarábali sme cesto, vaľkali, vykrajovali, plnili, prekladali, naťahovali na plech posýpali. Pozreli sme si, ako sa pripravovala pec pred pečením, a ako sa tam posúchy, chlebík, koláče sádzali.

pripravujeme-perky.jpg

Pokiaľ sme spievali a učili sa nový tanec, gazdiné nám perky uvarili, osypali makom, druhé orechmi. Posúšiky upiekli a uvarili bylinkový čajík. Verte, alebo nie, všetko sme pojedli, popili. Pobehali po gazdovskom dvore, všade sme nazreli, poďakovali a ponáhľali sa do autobusu. Keď sme prišli ku škôlke, mamičky nás už čakali a boli zvedavé, ako sme to zvládli. Nestačili sa čudovať tomu, čo všetko sme si zapamätali. Že Štefánikova mamička mala 12 detí a meno Albertína, že jeho otecko bol farár atď., atď. Hneď na druhý deň sme začali kresliť, maľovať, konštruovať. Z odpadového materiálu si predškoláci vytvorili MOHYLU na Bradle, zo stavebníc myjavskú vežu, kostol na Košariskách. Ďalšie dni sme sa hrali na hrnčiarov, vyrábali sme si nádoby, ktoré sme videli v múzeu a na Gazdovstve. Na džbániky z papiera sme maľovali ľudové motívy a vyskúšali sme urobiť koláž Štefánikovho portrétu. Spoločne sme zhotovili DENNÍK Naše milé Kopanice. Ďalšie dni sme bližšie spoznávali jednotlivé časti myjavského sviatočného aj pracovného kroja. Deti si mohli vyskúšať, ako by sa obliekli do poľa, do kostola, na muziku. Pochodili si v mužských, ženských čižmách i v súkenných zimných papučiach .

obuv-nasich-predkov.jpg

Predškoláci vystrihli postavičky tanečného páru, jednotlivých častí kroja, nalepili a zhotovili obraz pre rodičov. Zahrali sme sa hru ,,Prideľ názov ku odevu“.

toto-sme-videli-na-vylete-po-kopaniciach.jpg

No a radosť nám urobila skutočnosť, že deti nemajú problém pomenovať kasanicu (zadnú sukňu), fertuchu, prucel, kamizolu, kacabaju, rubáč. Naučili sme sa novú myjavskú pieseň ,,Mala som šaty zvárat“, no a ak by ste náhodou nevedeli, ako sa voľakedy šaty zvárali, tak neváhajte prísť do našej materskej školy, deti Vám to ochotne vysvetlia. Aj keď sú neveľkí, všetko vedia hneď.....

                                                                     Učiteľky MŠ Kostolné a jedna nádejná p. uč. Paulínka

 

leontynka-cita-titulky-na-obrazovke.jpg   obliekanie-do-sviatocneho.jpg   

matusko-sa-chysta-hrat-na-muziku-este-opasok.....jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pri-samkovi-dudikovi.jpg

v-rodnom-dome-m.r.stefanika.jpg